// load Google Analytics

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Sepcial Promotion

Studio Kinesthetic - Blog

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

U nizu naizgled "malih problema" koji mogu kasnije da se pretvore u itekako velike probleme, urastao nokat na nozi možemo da stavimo na prvo mesto. Sa ovom činjenicom će sigurno da se slože svi oni koju su već imali ovaj problem.

Urasli nokti na nogama su skloni da Vas potpuno izbace iz režima dnevnih aktivnosti i poremete Vaše normalno funkcionisanje. Ne samo da ćete morati Vaše omiljene cipele da zamenite sa dva broja većim patikama već to može izazvati i ozbiljan problem i komplikacije po vaše zdravstveno stanje. Na mestu urastanja nokta  vrlo često ume da dođe do gnojenja, infekcija i drugih neprijatnih komplikacija. Idemo redom u objašnjenje.

Studio Kinesthetic - Urasli nokti - uzroci, simptomi i lečenje

Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne, ili obe bočne ivice noktne ploče u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju. Najučestalije se javlja na palčevima stopala, međutim ovaj problem može da se dogoditi i na bilo kom drugom prstu stopala ili šake.

Zašto nokti urastaju i koji su to faktori rizika?

 • Nepravilno, zakrivljeno sečenje slobodne ivice nokta
 • Neudobna i tesna obuća koja steže prste
 • Kontinuirana trauma prstiju, najčešće kod profesionalnih sportista
 • Nasledni faktori, anatomske karakteristike i ostala stanja stopala (kao što su čukljevi)
 • Gojaznost koja stvara veći pritisak na stopalo
 • Stanja koja dovode do zadebljanja nokatne ploče kao što su onihogrifoza i gljivična infekcija noktiju

Urasli nokat može da se pojavi u dva oblika:

 • Urasli nokat koji izgleda normalno bez urastanja, ali je okolno tkivo vidno upaljeno
 • Na prvi se pogled može uočiti da se radi o uraslom noktu jer se on vidno urezuje u “meso”, a tkivo je natečeno i crveno

Simptomi uraslog nokta:

Iako svi mi umemo da prepoznamo šta nam se dešava sa prstima i noktima, ipak, u konstantnoj žurbi, ponekad prosto ne stignemo da mislimo o malenom bolu koji iznenada počne da nas uznemirava jednog jutra u omiljenoj obući.

Na prstima nailazimo na sledeće promene:

 • Crvenilo tkiva oko nokta
 • Osetljivost i bol sa jedne ili obe strane nokta
 • Otok oko nokta
 • Infekcija

Najbolje je reagovati odmah kod prvih simptoma dok je sve mnogo jednostavnije, bezbednije i manje bolno. Ako ste sebe ipak doveli do poslednjeg simptoma onda vam ne gine gnojenje, a verovatno i odlazak na bolovanje. Srećom studio Kinesthetic je tu za Vas da Vam pomogne u otklanjanju ove velike neprijatnosti.

Faze urastanja nokta:

 1. Prst je crven, otečen, modar ili bolan. Dodatni pritisak na prst stvara neizdrživu bol
 2. Ukoliko se deo nokta koji urasta ne odstrani dolazi do nastanka granuloma, što je zapravo novoformirano tkivo koje se stvara oko mesta urastanja nokta. Ovu promenu često prati i gnoj koji nije infektivnog porekla (posledica je odbrane organizma na fizičku traumu)

 3. Ukoliko se problem uraslog nokta ne reši može doći i do komplikacija poslednje, treće faze u vidu osteomijelitisa, septikemije ili celulitisa

Prevencija za nastanak uraslog nokta:

Pre svega, treba napomenuti da je redovna nega stopala obavezna konstantno, a ne samo sezonski. Nemojte zaboraviti na Vaša stopala čim iz letnjih sandala ili papuča pređete u zatvorenu, topliju obuću. Osim toga, svakako Vam preporučujemo da jednom mesečno poklonite pažnju svojim stopalima i noktima i svratite do studija Kinesthetic na tretman medicinskog ili estetskog pedikira i dobijete adekvatan status šta se dešava sa Vašim stopalima.

Evo još nekoliko saveta:

 • Secite nokte ravno. Ukoliko imate poteškoća to da obavite sami, stručno osoblje iz studija Kinestetic ce to uraditi za Vas
 • Održavajte umerenu dužinu noktiju. Nokte kratite na dužinu da budu jednaki sa ivicom prsta. Ukoliko isečete nokte do živca, pritisak od obuće može usmeriti nokat da urasta u meso.
 • Nosite odgovarajuću obuću. Cipele koje suviše pritiskaju i sabijaju prste mogu potencirati nokat da se zabode o okolno tkivo. Takođe bi bilo poželjno imati obuću za različite namene
 • Vodite računa o higijeni stopala. Ukoliko zanemarite higijenu stopala vrlo brzo će doći do razvoja gljivica i drugih mikroba koji će zahvatiti regiju uraslog nokta

Lečenje uraslog nokta:

Školovani kozmetičari iz studija Kinesthetic su tu za Vas da Vam što bezbolnije i brže reše problem ! Topla kupka u specijalnim kadicama za pedikir sa određenim rastvorima koje idu u vodu, mogu omekšati nokte, a zatim, školovani kozmetičari će sa sterilisanim novim instrumentima Nemačkog kvaliteta, da Vam reše problem sa noktom, a potom Vaša stoplala neguju kremama protiv daljih zapaljenja i stvaranja infekcija.

Studio Kinesthetic Vam stoji na raspolaganju za sva dalja pitanja i zakazivanje Vašeg tretmana!

Zakažite termin
telefonom

063 254 824

Zakažite termin
preko vibera

063 254 824

Zakažite termin
preko telegrama

@studiokinesthetic

Posetite nas

Fruškogorska 16 A
Novi Sad